Ce nu se vede pe Youtube la Cirque du Soleil sau de ce merită să mergi la spectacol la Bucureşti

Pentru început, toată lauda pentru meseriaşii de la Cirque du Soleil. Un spectacol fantastic, nu doar prin perfecţiunea tehnică, scenografia şi costumele flamboaiante, muzica (live!), ci mai ales prin sentimentul pe care îl transmite şi prin atitudinea artiştilor. Nişte oameni care s-au jucat foarte serios timp de două ore şi jumătate, inclusiv – sau mai ales – cu publicul. Şi chestia asta le-a ieşit la fel de bine de câte două şi chiar de trei ori la rând, în fiecare zi.

Când mergi însă la Cirque du Soleil în Bucureşti, la Romexpo, trebuie să te aştepţi şi la un spectacol în sală, cel puţin la fel de interesant. Eu am fost duminică seara, când oraşul era sub cod galben de ninsori. Prin urmare, cei care parchează de obicei în zonă pe unde apucă, pe străzi, nu prea au avut de ales şi s-au dus în parcările cu plată. Ceea ce a fost mană cerească pentru parcagii. Nu, nu pentru ăia cu uniforme, care dau tichete, ci pentru un soi de bodigarzi care te aşteptau la poartă.

Cum se fac 30 000 de euro în România? Pui doi bodigarzi la intrarea în parcarea din spate de la Romexpo şi o bucată de carton pe care scrie „parcare Cirque de Soleil”. Parcarea aia, în week-end, e pe gratis; bodigarzii nu dau la lopată, nu păzesc nimic, doar îţi iau banii. 2 000 de maşini pe spectacol ori 10 spectacole ori 7 RON parcarea – vreun interlop cu ceafa groasă o să se prezinte săptămâna asta în oraş cu un merţan nou.

Spectacolul începe la 4 fix, conform programului. Pe la 4 şi 20 două cupluri, însoţite de vreo trei puradei, îşi fac loc cu coatele prin rândurile de scaune. Organizatorii spuseseră că, după începerea spectacolului, nu mai intră nimeni în sală. Ei bine, n-au reuşit să se ţină de cuvânt. Cele două perechi vorbesc tare, se ceartă cu vecinii, „ăla-i locul meu!”; „ba nu, ăsta-i, dă-te, bă, mai încolo, ba nu, vino aici!”. „Nu vă supăraţi, a început spectacolul…” încearcă, timid, să-i avertizeze cineva. Cucoana blondă care şi-a găsit un loc pe rândul din spatele meu sare imediat ca arsă: „Ce, care e problema?” Perechea ei, un mustăcios grăsuţ, tace mâlc.

În sfârşit, copiii îşi găsesc locuri pe scaune, dar încep să se foiască. „Vreţi popcorn?” „Nu, cipsuri, cipsuri”. Pungile se desfac cu foşnete, iar puradeii se iau la bătaie pe o pungă de popcorn. Mustăciosul de pe rândul din spate începe să comenteze, precum Ţopescu, odinioară, către toată sala: „Ăăă, uite un clovn! Ce are ăla în mână? Nişte mingi! E, acum are doar trei, dar să vezi cu câte ştie să facă!” Nevastă-sa nu îi împărtăşeşte entuziastul. „A doua oară nu mă mai prindeţi voi la din astea. Nu e nimic deosebit!”, strâmbă ea din boticu-i ridat, în timp ce pe scenă patru trapezişti se sincronizează perfect în ceva salturi mortale. „Dar uite, dragă, e frumos…”, încearcă mustăciosul. „E şi coregrafie…”

Cei trei copiii s-au plictisit şi de fâşâit pungile de popcorn; au râs cât au râs la clovenerii, dar acum au decis că e mai amuzant să se alerge în jurul scaunelor. Pe părinţi, excesul lor de energie îi lasă reci. „Uite, mami, pe clovnul ăla vreau să mi-l aduci la ziua mea!”, strigă poruncitor o fetiţă de vreo zece ani. Nu e de glumă, pare că vorbeşte foarte serios.

La sfârşit, grupul vesel se ridică şi o ia grăbit spre ieşire, înainte să se termine aplauzele. Prevăzători, îşi împung, în stânga şi-n dreapta, vecinii cu coatele; în urmă, pe scaune, două pungi de popcorn pe jumătate mâncate rămân dovada trecerii lor pe la Cirque du Soleil. Paharele de cola, cipsurile şi floricelele de porumb împrăştiate peste tot, în felia de spaţiu pe care au ocupat-o, arată că pentru bucureştenii noştri spectacolul a fost unul chiar reuşit.

Biletele, în zona din sală unde am stat eu, erau un milion jumătate pe şăpcălie de adult şi vreun milion pe scufiţă de copil. Cum s-ar zice, money well spent.

Reclame

6 comentarii

 1. Mitica said,

  februarie 13, 2012 la 12:06 pm

  pacat de spectacol! la chestia cu parcarea, ar fi de facut putina cercetare. stiu ca tu esti jurnalist cultural, dar poate stii vreunul de investigatie care ar putea putea sa afle mai mult despre aia de isi iau mertane cu taxand parcari gratuite.

  • catalinsturza said,

   februarie 13, 2012 la 12:49 pm

   Ar trebui. Iti dai seama, e un baiat care isi pune doi bodigarzi acolo, dar care e sigur ca nu va veni un alt baiat peste el, cu trei bodigarzi.

 2. redtshirt said,

  februarie 13, 2012 la 12:40 pm

  amuzante detaliile de la fata locului… ce vrei, uneori spectacolul din sala e cel putin la fel de interesant ca cel de pe scena 🙂

  daca nu as fi stiut ca IL Caragiale a scris Dl Goe si Bubico, as fi bagat mina-n foc ca autorul e C Sturza 🙂

  P.S. care-i treaba cu Cristian Topescu? e cel mai fain comentator sportiv din citi au fost vreodata la vreo televiziune din RO

  • catalinsturza said,

   februarie 13, 2012 la 12:50 pm

   @Catalin: N-am nimic cu Tzopescu, asta ai inteles tu? 🙂

 3. Mateea Petrescu - organizator said,

  februarie 13, 2012 la 5:25 pm

  Parcagii nu erau ai niciunui ceafa lata. parcarea de la Romexpo a fost inchiriata de catre organizatori pentru acest spectacol, cei 7 lei au fost incasati la casa de tichete, oamenii din parcare se aflau acolo sa GHIDEZE masinile si unde mai pui ca erau si voluntari.

  • catalinsturza said,

   februarie 13, 2012 la 5:49 pm

   Va multumesc pentru explicatii. Poate voluntariatul asta explica si ceea ce am patit eu. Mie mi s-au cerut banii la intrarea in parcare, fara sa mi se prezinte nici un bon; le-am spus ca voi plati la plecare, deoarece trebuie sa ajung mai intai la un bancomat la WTC, si ca atunci cand platesc vreau sa primesc si bonul de parcare. Mi-au raspuns ca nu pot sa intru si ca trebuie sa ma intorc, „sa parchez pe strada”. Singurul lucru ce arata ca ar fi fost ceva oficial acolo era un carton scris cu pixul, „Parcare Cirque du Soleil”. Nimeni nu intra acolo fara banul jos, in buzunar la parcagiu. Am intors, m-am dus la parcarea din fatza, unde am platit la sfarsit, pe bon, tarif standard, 1,5 RON/ora.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: