Să ocupăm Televiziunea! Sau mai bine să citim niște știri

Poate că a sosit, în sfârșit, momentul ca România să nu mai voteze un reprezentant al sistemului securisto-comunist. Vom vedea asta, dacă vom ajunge la alegeri anticipate. Însă, până acolo, mă întreb: ce se întâmplă dacă protestele se transformă în răzmeriță, iar furia oamenilor nu va mai putea fi controlată de jandarmi?

În mod clar, în România anului 2012 nu mai poate fi vorba de vreo revoluție. Pentru că o revoluție ar avea ca scop nu înlăturarea unui om, ci schimbarea unui sistem de guvernare cu un altul – iar noi, de bine, de rău, avem parte de cel mai bun dintre sistemele rele care există: o democrație liberală. Dar o răzmeriță îndreptată împotriva unui singur om, asta oare e posibilă?

Pentru ca răzmerița să triumfe, de ce ar fi nevoie? De ocuparea Televiziunii? A căreia dintre ele? Principalele televiziuni de știri, dacă ignorăm TVR-ul, sunt deja ocupate de răzvrătiți – care se răzvrătesc, precum cei de la Antena 3, de ani și ani de zile. De ocuparea Pieței Universității? E deja ocupată și, dacă galeriile de fotbal nu ar fi atacat jandarmii, cu siguranță că aceștia s-ar fi comportat precum niște bugetari cărora li s-a tăiat 25% din salarii și s-ar fi alăturat, cel puțin cu vocea, mulțimii. De luarea cu asalt a Cotrocenilor? De ocuparea Parlamentului, la fel ca în revoltele de la Chișinău? Misiune imposibilă, ținând cont de mijloacele de siguranță și de eficiența forțelor de ordine care ar apăra astfel de obiective strategice.

Nu numai că puterea politică într-un stat modern e tot mai ubicuă – nu mai există studioul TV de unde, odată ce l-ai ocupat, să răcnești spre întreaga țară: „Am învins!!!” – dar o luptă reală dintre putere și cetățean e cu totul fantezistă. Puterea evoluează an de an, în ceea ce privește abilitățile sale de autoapărare, pentru că forțele de ordine, care într-o astfel de situație sunt automat de partea puterii, evoluează an de an. Și acest lucru e absolut firesc. Jandarmii din Piața Universității, îmi povestea un prieten, pe lângă gaze lacrimogene, aveau drone care zumzăiau prin aer, aparate cu ultrasunete capabile să inducă stări de anxietate și Dumnezeu mai știe ce alte gadgeturi. Protestatarii, în schimb, erau înarmați ca la Revoluție, cu aceleași geci ponosite, aceiași blugi și aceleași plase goale.

Un succes al unei răzmerițe, într-un stat european, e, așadar, în 2012 utopic, doar dacă puterea nu se… sperie și fuge. Ceea ce e, iarăși, oricât de ironizată ar fi lașitatea dlui Boc și oricât de retractil ar fi devenit în ultimii ani dl Băsescu, la fel de utopic. A da cu borduri și a te bate cu jandarmii e o idee proastă. Nu ai ce Televiziune să ocupi, și nu ai cum să învingi, prin forță. Tot ceea ce poți să faci e să stai în stradă, să protestezi pașnic și să speri că, într-un fel, acele mecanisme nevăzute ale democrației liberale vor funcționa pentru tine și că presiunea străzii va fi, pentru cei care ne conduc, tot mai greu de suportat.

În definitiv, dacă un membru al clasei politice poate fi șantajat (așa cum arată știrea asta) prin amenințarea cu aducerea a mii de oameni în stradă, ca să protesteze, asta arată că, oricât de coruptă ar fi România anului 2012, aceste mecanisme chiar funcționează, iar strada are, din fericire, un cuvânt greu de spus.

[În ultima vreme, am folosit, pentru blogging, pagina de Facebook, http://www.facebook.com/catalin.sturza. Treptat, voi reveni la bunul obicei de a dezvolta o idee în mai mult de trei rânduri, ceea ce înseamnă că voi scrie din nou aici, și pe catalinsturza.ro]

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: