Despre dreptul de proprietate la sediul unei edituri româneşti – Insula pinguinilor, Curtea Veche Publishing, Bucureşti, 2010

Iată ce mi-am citit la flash mob-ul de azi (21.07.2010) din faţa sediului Curtea Veche Publishing (aflaţi mai multe despre motivele pentru care s-a organizat flash mob-ul de aici, de aici, de aici şi de aici; voinicii din imagini păzeau sediul editurii de redactorii ei şi sudau poarta din faţă, sub nasul poliţiei de vizavi, în virtutea faptului că deţineau branduri mai mari şi bâte mai noduroase):

„Un pinguin voinic, cu pielea albă şi cu părul roşcat, cobora în vale, cu un trunchi de copac pe umăr. Apropiindu-se de un pinguin mărunţel, pârlit de soare, care-şi stropea lăptucile, ţipă la el:

– Pământul tău e al meu!

Şi, rostind aceste cuvinte, îşi repezi măciuca în capul micului pinguin, care căzu mort pe pământul cultivat de mâinile lui.

În faţa acestui spectacol, Sfântul Maël se cutremură din tot trupul şi vărsă puhoi de lacrimi.

Şi, cu glas înăbuşit de înfiorare şi spaimă, îndreptă spre cer această rugă:

– Doamne, Dumnezeule, Tu, carele ai primit jertfele tânărului Abel, Tu, care l-ai binecuvântat pe Cain – răzbună-l, Doamne, pe acest pinguin nevinovat, jertfit pe ţărâna lui, şi fă-l pe ucigaş să simtă greutatea mâniei Tale. E oare crimă mai vrednică de ură, e oare o mai grea încălcare a dreptăţii Tale, Doamne, decât uciderea şi furtul acesta?

– Ia seama, părinte, spuse Bulloch cu blândeţe. Ce numeşti cuvioşia ta ucidere şi furt înseamnă, de fapt, război şi cucerire, temelii sfinte ale împărăţiilor şi izvoare ale tuturor virtuţilor şi grandorilor omeneşti. Nu uita mai cu seamă că, învinuindu-l pe pinguinul acela voinic, ataci proprietatea în originea şi în principiul ei. Nu e greu să ţi-o dovedesc. Una e cultivarea pământului şi alta e stăpânirea lui. Şi aceste două lucruri nu trebuie confundate. În materie de proprietate, dreptul primului ocupant e nesigur şi şubred.

Dreptul de cucerire, dimpotrivă, se sprijină pe temelii trainice. E singurul drept demn de respect, pentru că e singurul care ne impune respectul. Proprietatea are, ca unică şi glorioasă obârşie, forţa. Ea purcede din forţă şi se păstrează cu forţa. În privinţa aceasta, proprietatea e suverană şi nu se pleacă decât în faţa unei forţe mai mari. Iată de ce e drept să spunem că oricine e proprietar e nobil. Ucigând un plugar, ca să-i răpească ţarina, vlăjganul acela roşcovan a şi întemeiat, pe loc, o foarte nobilă seminţie pe acest pământ. Vreau să-l felicit.

Grăind aşa, Bulloch se apropie de găligan, care, stând în picioare pe dâmbul brazdei de sânge, se sprijinea în măciuca lui.

Şi, ploconindu-se până la pământ, îi zise:

– Mărite Greatauk, prinţ preatemut, vin să mă închin ţie, ca întemeietor al unei puteri legitime şi al unei bogăţii ereditare. Ţeasta netrebnicului pinguin pe care l-ai doborât va rămâne pe vecii vecilor îngropată în ţarina ta, ca o mărturie a drepturilor sfinte ale urmaşilor tăi asupra acestui pământ înnobilat de tine. Ferice de fii tăi şi de fii fiilor tăi! Vor fi nişte Greatauci, duci de Skull şi vor stăpâni insula Alca”.

(Anatole France, Insula pinguinilor, Bucureşti, Curtea Veche Publishing, 2010)

Disclosure: subsemnatul se întâmplă să fie şi redactorul acestui volum reeditat la Curtea Veche.

Reclame

Un comentariu

  1. mihaela grancea said,

    iulie 24, 2010 la 11:20 am

    Cred ca nu sunt prea multe de spus. Textul este edificator pentru statutul traditional (implicit legitimator) al raptului, de la cel ordinar la cel institutionalizat. In acest caz, ceea ce s-a intamplat la Ed. Curtea Veche este un episod, o ilustratie, un detaliu care are toate datele intregului. Pacat!
    Mihaela Grancea


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: