Experţii despre criza financiară

Mass-media înregistrează istoria trăită la firul ierbii. Pentru a depăşi acest nivel, e nevoie de o perspectivă mai largă asupra lucrurilor. Profesori universitari, artişti, scriitori, elita lumii academice şi a celei politice – iată o categorie de gânditori care ar putea să ne ofere o astfel de perspectivă. Sau pe care am putea, cel puţin, să-i ascultăm 3-4 minute la rând fără să ne pară rău de timpul pierdut. www.bigthink.com e o platformă concepută în aşa fel, încât utilizatorii propun subiecte de dezbatere şi au şansa de a adresa întrebări unor personalităţi precum Noam Chomsky sau George Soros.

Lawrence Summers, profesor de economie la Universitatea Harward, vorbeşte despre criza economică mondială şi despre costurile acesteia, la scară umană: „E foarte greu să ne dăm seama ce va urma, însă cred că nu există nici o îndoială asupra faptului că efectele acestei crize se vor face simţite pe o perioadă îndelungată. E un fapt sigur că economia americană şi economiile lumii se vor confrunta cu cea mai serioasă recesiune din ultima generaţie şi chiar dintr-o perioadă mai lungă.

Nu minimalizez în nici un fel greutăţile. Cred însă că, atunci când cineva priveşte aceste lucruri printr-o prismă financiară, e posibil ca impresia să nu fie pe de-antregul exactă. Nevasta mea, eu şi copiii mei trăim într-o casă. Vrem să trăim în această casă mult timp, de acum înainte. Ne place casa. Ai putea spune, într-un fel, că ne-o închiriem, nouă înşine, în fiecare an. E, fără îndoială, adevărat că această casă valorează mai puţin decât acum trei sau patru ani şi, la un anumit nivel, asta ne va afecta, cumva, comportamentul, însă e de asemenea important să ne amintim că acele chirii pe care noi ni le plătim nouă sunt mai ieftine, în această casă. Aşa că nu toate pierderile financiare corespund cu costurile simţite de oamenii din viaţa reală.

În acelaşi timp – şi acesta e punctul în care cred că prisma financiară ar oferi o perspectivă deformată – există mai puţini oameni care lucrează în America decât cei care lucrau acum un an. Sunt oameni fără slujbe şi fără venituri. Dacă ar exista o bursă a oamenilor, valoarea lor umană s-ar considera că a scăzut drastic. Însă nu există o bursă a oamenilor. Totuşi, dintr-o perspectivă socială, în termeni de calitate a vieţii, aş spune că acele locuri de muncă pierdute, acele oportunităţi ratate de a dezvolta deprinderi, acei oameni care termină liceul, nu vor reuşi să se angajeze şi se vor apuca de acele lucruri pe care le faci când nu ai alternativa de a lucra, acelea sunt pierderi mai serioase, din punctul de vedere al societăţii, decât faptul că valoarea imobiliară a caselor a scăzut.

Nu minimalizez în nici un fel gravitatea situaţiei, sunt de acord cu diagnosticul că această criză e o consecinţă a evoluţiilor din sectorul financiar, însă cred că ar fi o greşeală să o privim predominant prin prisma finanţelor când îi estimăm toate consecinţele sau când gândim măsurile de a-i opri evoluţia”.

George Soros intuieşte o soluţie pentru ieşirea din criză: „Motorul de creştere în «super-bulă» a fost consumatorul american, care a consumat mai mult decât a produs. Din diverse motive am reuşit să construim şi un deficit de cont curent ce s-a ridicat, în cele din urmă, la 7% din PIB, iar proprietarii de case retrăgeau dividente din ipoteci, ceea ce a produs un deficit cam de aceeaşi mărime – în jur de 900 de miliarde de dolari pe an. Acela era motorul de creştere al lumii. Iar acest motor e acum oprit, scos din circulaţie. Aşa că avem nevoie de un alt motor.

După părerea mea, în cele din urmă, cea mai importantă problemă va fi cea a energiei. Încălzirea globală, o problemă ce ne ameninţă civilizaţia şi nu e luată în serios, trebuie abordată frontal. Suntem, în acelaşi timp, îngrijoraţi de costurile tot mai mari ale prospectărilor pentru combustibili fosili, în special pentru petrol. E, aşadar, nevoie să dezvoltăm surse alternative de energie şi să facem investiţii ce vor reduce consumul de energie. Şi acesta ar trebui să fie motorul economic ce ne va scoate din resesiune. Vor exista tot mai multe resurse nefolosite, oameni intraţi în şomaj, şi aceste resurse sunt mai bine puse în valoare în această direcţie. Astfel văd eu ieşirea din perioada de recesiune globală spre care ne îndreptăm”.

Reclame

Un comentariu

  1. aprilie 1, 2009 la 9:49 am

    […] firme, hipermarketuri, Lawrence Summers, Manastur, sindicalisti Lawrence Summers arată, într-o conferinţă de pe http://www.bigthink.com, că cele mai mari costuri ale crizei economice mondiale sunt cele sociale. […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: